Budoucnost hypotéky 2017

Český trh s hypotékami prožívá nevídaný boom. Lidé si pořízují své bydlení a jsou motivováni nízkými úrokovými sazbami. Ceny nemovitostí se zvyšují a majitelé již nejsou tak ochotní prodávat. Na obzoru je možná i korekce trhu v horizontu 5 až 10 let. Jak se však bude vyvíjet hypotéka?

77% lidí v ČR bydlí ve svém a ti, co vlastní bydlení nemají, o něm často uvažují. Málokomu se chce platit nájem, a většina Čechů raději investují do vlastního bydlení. To znamená, že hypotéky mají v Česku velmi světlou budoucnost, alespoň při stávajících úrokových sazbách.

Průměrná výše hypotéky na jednotlivce v Česku (včetně nemluvňat) je 55.000 Kč. To se zdá být jako obrovské číslo. Ve Velké Británii je to však 750.000 Kč, v Německu 400.000 Kč a například v Rakousku 200.000 Kč. Je pravda, že obyvatelé těchto zemí mají větší kupní sílu a nemovitosti jsou tam dražší, ale i tak jsou tam hypotéky oblíbenější jak u nás. Z toho plyne, že v ČR je trh s hypotékami na vzestupu a má ještě dostatečnou vůli růst. Podle Petra Borkovce ze společnosti Partners Financial Services je potenciál růstu až 50 let. Tak dlouho prý bude trvat než se srovnáme se západní Evropou.

Kdybyste se mě zeptali, co se bude v následujících letech dít s hypotečním trhem v Česku, řekl bych Vám toto:

Může se stát cokoliv, ale předpokládám, že úrokové sazby se budou nadále držet nízko, aby potom náhle vyskočily nahoru. Je velmi pravděpodobné, že ceny nemovitostí budou nadále stoupat až do chvíle, kdy přijde korekce. Česká republika zatím realitní bublinu neprožila a myslím si, že jednoho dne přijde.

Jaký máte na budoucnost hypoték v Česku názor vy? Souhlasíte se mnou?

Více informací o hypotékách v naší knize:

- Tipy ze zákulisí, které vám ušetří až 20% nákladů z hypotéky

- nezávislá a nestranná, autor není finančním poradcem ani bankéřem

- Financování 85-0-15 pro získání jinak drahé 100% hypotéky

» Více informací o knize

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *