Hypotéka a koronavirus

Jak nový koronavirus a nemoc COVID-19 ovlivní trh s hypotékami? Je možné posunout splátky u běžící hypotéky? Co bude v budoucnu?

SARS-CoV-2, jak se nový virus nazývá, zaskočil Evropu a i Česká Republika nezůstala ušetřena. Následky budou krátkodobé a dlouhodobé. Především u českých nemovitostí kupovaných cizinci se dá očekávat krátkodobý pokles zájmu o koupi. S úderem pandemie však poklesly finanční trhy a to může mít za následek i nedůvěru v trh s nemovitostmi.

Hypotéka bude vždy odvislá od výplatní pásky. Při dobře placeném zaměstnání si není problém hypotéku udržet. Někteří lidé však mohou mít problém hypoteční úvěr splácet. České banky proto umožní 3 měsíční odklad hypotečních splátek pro lidi, kteří budou koronavirem negativně ovlivněni. Například při povinné karanténě.

POZOR: Pokud nemusíte, tak si splátky hypotéky neposouvejte. Banky si tuto skutečnost uloží do svého sdíleného rejstříku a při refinancování u jiné banky se na fakt, že jste si museli hypotéku posunout, může přihlížet. Správně byste měli mít na účtě odloženy úspory alespoň na 6 měsíců.

Světová pandemie však může mít i dlouhodobé následky. Již velmi nízké úrokové sazby hypoték se mohou dostat opět na ještě nižší hodnoty. Pro nové a refinancované hypotéky to bude znamenat zlevnění. To může jít i ruku v ruce s nižšími cenami nemovitostí. Taková situace by však nastala pouze při větším poklesu finančních trhů.

Více informací o hypotékách v naší knize:

- Tipy ze zákulisí, které vám ušetří až 20% nákladů z hypotéky

- nezávislá a nestranná, autor není finančním poradcem ani bankéřem

- Financování 85-0-15 pro získání jinak drahé 100% hypotéky

» Více informací o knize

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *