Glosa o hypotéce

Rok 2017 byl doposud pro poskytovatele hypotečních úvěrů velmi zdařilý. Lidé si dále půjčovali s vidinou nízkých úrokových sazeb. Zatímco Česká Národní Banka snižovala úrokové sazby na minimum a to snižovalo úroky u hypoték, tak se Ministerstvo financí rozhodlo pro několik opatření, která měla přehřátý trh s půjčkami zchladit a ochránit spotřebitele. Povedlo se to však?

Nízké úrokové sazby, nízká hodnota Koruny, vysoká zaměstnanost a drahé nemovitosti. Takový byl rok 2016 a 2017. Běžní lidé začali nakupovat nemovitosti i k investičním účelům a tak jejich cena na trhu stoupala. Ti, co si zodpovědně spořili tentokrát moc nevydělali. Jejich úspory ztratily na hodnotě a pokud by si za ně chtěli koupit nemovitost, tak by zaplatili prémiovou cenu, která byla ovlivněná nízkými úroky hypoték a tím pádem vysokou poptávkou.

Lidé, kteří hypotéku chtěli a mohli si ji dovolit, už ji pravděpodobně mají a úrokové sazby se nyní odrazily ode dna. ČNB plánuje přestat s nákupem Eura a tím pádem se dá očekávat, že koruna posílí a stav se narovná. O tom, co ČNB nyní plánuje se dozvíte z médií, ale když se Česká Národní Banka chystala Korunu oslabit, tak jsme se to dozvěděli až zpětně. Možná se to dozvěděli pouze zasvěcení, aby mohli s informací zaspekulovat.

Já osobně se těším na vyšší úrokové sazby, silnější korunu a celkově normálnější stav a doufám, že již brzy nastane.

Více informací o hypotékách v naší knize:

- Tipy ze zákulisí, které vám ušetří až 20% nákladů z hypotéky

- nezávislá a nestranná, autor není finančním poradcem ani bankéřem

- Financování 85-0-15 pro získání jinak drahé 100% hypotéky

» Více informací o knize

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *